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Frequently Asked              

Questions 



 

 

 

 

    members of the Board of Election Tellers, Board of                      
Canvassers and printing of election forms and               
procurement of other election paraphernalia and the      
installation of  polling  booths. ( Sec. 50, OEC)   

 
 
 
 

VI- DATES OF PREVIOUS ELECTIONS  
 

Q : Since the enactment of RA 7160 or the Local                
  Government Code (LGC) of 1991 , how many barangay          
  elections have already been conducted and when? 
 

A : Since the enactment of the 1991 LGC, five (5) barangay          
  elections were already conducted and were held on: 
 

1. May 9, 1994 

2. May 12, 1997 
3. July 15, 2002 
4. October 29, 2007 
5. October 25, 2010 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 

 
 

9 



 

 

Q : In counting the three (3) consecutive terms, is the       
 suspension of a barangay official from office considered 
 interruption of term? 

 

A : No. Suspension does not involve an effective                   
 interruption of a term and should therefore not be a        
 reason to avoid the three-term limitation. (Aldovino vs. 

 Comelec (GR No. 184836), December 23, 2009) 
  
 

Q : May a convicted felon who has already served his        
 sentence run for an elective position in the barangay? 

 

A : Not within two (2) years after the sentence has been 
 served (Sec. 40, par. (a), LGC of 1991). 

 
 

Q : When shall the term of office of the barangay and       
 Sangguniang Kabataan officials elected in the October 
 28, 2013 commence? 

 

A : Their term of office shall commence at noon of               
 November 30, 2013 (Section 2, RA 9340)    

 

 
V- BARANGAY AND SK ELECTION FUND 

 

 
Q :  Where shall the fund for the elections come  from?  
 

A : (a)  The amount shall come from the appropriations of 
COMELEC under the General Appropriations Act of 2013 
and/or supplementary appropriations  thereafter. 

 

  (b) Local governments shall appropriate such funds to 
defray such necessary and reasonable expenses of the 
members of the board of election tellers, board of             
canvassers and the printing of election forms and             
procurement of other election paraphernalia, and the 
installation of polling booths. (Sec. 50 of the Omnibus 
Election Code)  
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I -  ELECTION  PERIOD 
 
 

Q    : When will the 2013 Barangay Election be held? 
 

A : The Barangay Election shall be held on October 28, 2013  
 (Monday). (Section 1, RA 9340)   

  
Q : When does the election period start and end? 
 

A : The election period starts on September 28, 2013  
  (Saturday) and ends on November 12, 2013  
  (Tuesday) (30 days before the date of the election  
  and 15 days thereafter) 

 
Q : When shall the Certificate of Candidacy be filed?  
 

A : The certificate of candidacy shall be filed during regular 
  working hours, from 8:00 o’clock in the morning to 5:00 
  o’clock in the afternoon, from October 11, 12, 14, 15, 16 
  and 17, 2013. (COMELEC Resolution  No. 9761) 

 
Q : When is the last day of filing of disqualification cases 

 against a candidate? 
 

A : The last day of filing of disqualification cases against a 
 candidate is on October 21, 2013 (Monday) (COMELEC        

 Resolution No. 9523 dtd Sept. 25, 2012) 

. 
Q : When does the campaign period start and end?  
 

A :  The campaign period starts on October 18, 2013  
  (Friday) and ends on October 26, 2013 (Saturday).  
  (COMELEC Resolution No. 9715)   
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II -  OFFICIALS TO BE ELECTED 
 
 

Q : What are the positions to be filled-up in the election? 
 

A : The positions  are: 
 

For the Barangay  
 

One (1)  Punong Barangay; and  
Seven (7) Sangguniang Barangay Kagawad 

 

 
 
Q : How shall a candidate file a Certificate of Candidacy?  
 

A : Candidates for Punong Barangay and Sangguniang    
  Barangay Kagawad shall file a sworn  certificate of              
  candidacy in triplicate copies. The format of the               
  certificate of candidacy may be obtained from the               
  Election Officer, free of charge or may be downloaded 
  from the Comelec website at www.comelec.gov.ph. 
  (Section 3, COMELEC Resolution No. 9740) 

 
Q : Where shall the Certificate of Candidacy be filed?  
 

A : The certificate of candidacy shall be filed with the Office 
 of the Election Officer of the city/municipality             
 concerned. (Section 5, COMELEC Resolution No. 9740) 

 
Q : Can another person file the COC on  behalf of the          

 candidate? 
 

A : Certificates of candidacy shall be filed personally or 
 through a duly authorized representative who must       
 present a written authorization under oath. No              
 certificate of candidacy shall be filed or accepted by 
 mail, telegram or facsimile. (Section 5, COMELEC Resolution No. 

 9740) 
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IV -  TERM OF OFFICE 

 
Q : What is the term of office of elective barangay  and SK 
  officials? 
 

A : The term of office of all barangay and Sangguniang          
  Kabataan officials shall be three (3)  years. (RA 9340)  

 

 Q : Are elective barangay officials covered by the three   
  consecutive term limit rule? 
 

 A : Yes.  Elective barangay officials are covered by the                     
 three consecutive term limit rule. (RA 9340)  

 
 

Q : What shall be the reckoning barangay election year in 
 determining whether an incumbent elective barangay 
 official is already on his/her 3rd term? 

 

A : The 2002 Synchronized Barangay and SK Elections shall 
  be the reckoning barangay election year determining 
  whether an incumbent elective barangay official is  
       already on his/her 3rd term. 

 
Q : Can a barangay official who has completed his three          

 consecutive term of office in the same position still run 
 for another position in the barangay? 

 

A : Yes. For instance, a punong barangay who has          
  completed  his three consecutive term of office can still 
  run as   barangay kagawad as the term limit applies 
  only to those  serving the same position.  In the same 
  manner, a  barangay kagawad who completed his 
  three consecutive term of office can run as punong 
  barangay.  (DILG   Department Advisory dtd 7 August 2007)   
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Q : Are appointive officials/employees deemed resigned 

 upon filing of Certificates of Candidacy? 
 

A : Yes. Appointive barangay, city/municipal, provincial,           
  regional, or national officials or employees, or those in 
  the civil or military service, including those in govern
  ment-owned or controlled corporations, shall be          
  considered ipso facto resigned from office and must 
  vacate the same at the start of the day of filing of his  
  certificate of  candidacy. (Section 7, COMELEC Resolution No. 9740)     

   
Q : Are elective municipal, city, provincial and national          
  officials deemed resigned upon filing of Certificates of 
  Candidacy? 
 

A : No. Incumbent municipal, city, provincial and national 
 elective officials running for any barangay elective          
 position shall not be considered resigned upon the 
 filing of their certificate of candidacy. (Section 7,  COMELEC 

 Resolution No. 9740) 

 
Q : Are elective barangay officials running for the same           
  office considered resigned upon filing of  Certificates 
  of Candidacy? 
 

A : No. Incumbent barangay officials running for the same 
  office shall not be considered resigned and shall         
  continue  to hold office until their successors shall have 
  been elected and qualified. (Sec. 8, RA 6679) 
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Q : May a person run for more than one office?  
 

A : No person is eligible to run for more than one  office, 
 that is, Punong Barangay and Barangay Kagawad.  
 However, before the expiration of the period for the      
 filing of  certificate of candidacy, the person who has 
 filed a  certificate of candidacy for more than one office 
 may declare under oath the office, which he desires to 
 be elected and cancel the certificate of candidacy for the 
 other office. (Section 3, COMELEC Resolution no.9740)   

 
Q : May a person withdraw the certificate of candidacy he 
  or she filed? How? 
 

A : Yes. Any person who has filed a certificate of candidacy 
 may withdraw it any time before Election Day. A sworn 
 declaration of withdrawal shall be filed personally, in   
 triplicate with the Office of Election Officer where the 
 certificate of candidacy was filed. The certificate of           
 candidacy shall be deemed withdrawn upon filing of the 
 sworn  declaration of withdrawal. (Section 14, COMELEC          

 Resolution No. 9740) 

 
 The declaration of withdrawal shall be distributed in the 

same manner as the certificates of candidacy, furnishing 
a copy thereof to the Board(s) of Election Tellers            
concerned. (Section 14, COMELEC Resolution No. 9740) 

 
 The copy for the Election Records and Statistics               

Department, Commission on Elections, Manila shall be 
transmitted within twenty-four (24) hours from the         
filing of the declaration. The ERSD shall immediately ac-
knowledge receipt thereof. (Section 14, COMELEC Resolution No. 

9740) 
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  III - QUALIFICATIONS AND DISQUALIFICATIONS 
 

Q : What are the qualifications of the candidates?  
 

A : For Punong Barangay and Sangguniang Barangay         
  Kagawad, candidates must be: 
 

1. Filipino citizens; 
2. At least 18 years old on election day;  
3. Able to read and write Filipino  or any local language or 

dialect; and 
4. Registered voters of the barangay where they intend to 

run for office and residents thereof for at least one  
(1) year immediately preceding the day of the election. 
(Section 2, COMELEC Resolution No. 9740)  

 
 

  
Q : Who are disqualified from running for any  elective 

 barangay and Sangguniang Kabataan positions? 
 

A : The following are disqualified from running:  
 

a. Those sentenced by final judgment for an offense         
involving moral turpitude or for an offense punishable by 
one  (1) year or more of imprisonment, within two (2) 
years after serving sentence; 

 

b. Those removed from office as a result of an                   
administrative case; 

c. Those convicted by final judgment for violating the 
oath of allegiance to the Republic; 

d. Those with dual citizenship unless at the time of  filing 
of the certificate of candidacy, he makes a   personal 
and sworn renunciation of any and all  foreign citizen-
ship before any public officer authorized to administer 
an oath; 

e. Fugitives from justice. A fugitive from justice  includes 
not only those who flee after conviction to avoid           
punishment but likewise who, after being charged, flee 
to avoid prosecution; 
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b. Permanent residents in a foreign country or those who 

have acquired the right to reside abroad and continue 
to avail themselves of the same right after the             
effectivity of the Local Government Code; 

c. The insane or feeble-minded; and 
h.  Any candidate who, in an action or protest in          

 which  he is a party, is declared  by final decision of a  
 competent court to be guilty  of having, or is found 
 by the Commission to have, committed the following 
 acts  shall be  disqualified from continuing as a          
 candidate or, if already elected, from holding office: 
  

1. Given money or other material consideration to 
influence or  induce voters to vote for or against a 
candidate, or to abstain  from voting, or to       
corrupt government officials and employees per-
forming election functions; 

2. Committed acts of terrorism to enhance his      
candidacy; 

3. Spent in his election campaign an amount in        
excess of that allowed by law; 

4. Solicited, received, or made any contribution             
 prohibited under  Secs. 89, 95, 96, 97 and  104 
 of the Omnibus Election Code; or  

 
 

5. Violated any of Secs. 80, 83, 85, 86  and 261             
 (pars. d, e, k, v and cc, sub par. 6)  of the same 
 Code. 
6. Those who have been elected and served for three 
 (3) consecutive terms in the same position.         
 Voluntary renunciation of office for any length of 
 time shall not be considered as an interruption in 
 the continuity of service for the full term for which 
 the elective official was elected. (Section 3, COMELEC 

 Resolution No. 9029) 
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