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Mayor, City of Tarlac

Dear Mayor Manalang,

This has reference to your letter dated 24 February 2011 seeking this
Department's opinion on several issues pertai'ing to the conversio' of the City of
l'arlac from a Component City into a Highly-Urbanized City.

In said letter, you declared that the Municipality of rarlac was converted to its
present status as a Component City of the province of rarlac by virtue of Republic Act
No. 8593, which conversion was ratified by the affected residents in a plebiscite held on
18 April 1998. subsequently, the previous administration moved for conversion into a
highly urbanized city and was able to secure a presidential proclamation (940 dated 27
C)ctober 2005) entitled "CONVERTING THE ctry oF TARLAC FROM A
coMPoNENT CITY INTO A HIGHLY-URBANIZED cITy", signed by then president
Gloria Macapagal-Arroyo. However, said conversion was not ratifierJ by the affected
residents in a plebiscite held on 18 February 2006.

on the basis of the non-ratification of the city's conversion, you would like to be
ctarified on the requirements for the conversion of a component city into a highly-
urbanized city as well as the effects thereof in order to aid vou in vour bid for such
conversion.

More particularly, you are seeking elucidation on the following issues:

1. Mether or not there is a limitalion on the nllmber of times that a component city
may bid for conversion into an FIiJC;

2. whether or not there is a prohibition on the number of times that a plebiscite
may be conducted for the purpose of ratifying a city,s conversion into an HUC.
If, for instance, a component city lost in an HUC plebiscite, could it still hold
another plebiscite and when? Could that city make use of the same presidential
Prociamation for the purpose of holding the second plebiscite or it would have to
secure a new one?

3. whether or not the minimum income requirement for conversion of a component
city into an HUC remains at P50 million based on the 1991 constant price;
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(2) Compliance with the foregoing indicators shall be attested brt:

(i) The Secretnry of t'innnce as

proamces and cities, nnd
municipalities;

to the tncome requirement in tlrc cnse of
the proaincial trenstLrer in the case of

(ii)

(iii) xxx.

The Administrator of the National Statistics Office (NSO) as to
the population reErirement; and

In relation to this, SECTION 452 of the LGC and paragraph (a), Article 12, Rule
II of the IRR state that the income and population requirements before a component
city may be converted into a highry-urbanized ciry are p50,000,000.00 and zbo,otto,
respectively. said provisions have not been subject to amendment or revision as of
date. Be that as it may, assistance of the DoF and the NSo would be sensible for
your proper guidance in regard to the compliance with the requisites mentioned.

It is worthy to nqte that the 2000 constant price you mentloned in querv number
4, as found in Republic Act 9009 (RA 9009) cannot be -ud" uppii.uble to the
conversion of a component city into a highly-urbanized, city for the reason that RA
9009 specifically applies onry to the requirements for the conversion of a
municipality or a cluster of barangays into a component city.

In reply to query numbers 6 and g, paragraph 4 of Section 5, ARTICLE VI of the
1987 constitution is explicit when it states that the Congress shall make a
reapporhonment of legislative districts based on the standards provided in the same
section. Thus, the entitlement of a newly converted highry-urbanized city to a
separate congressional seat, as well as its number of legislative seats must be
provided for through a law dury enacted by Congress. Consequently, a component
city does not alltomatically have a separate or additional legislative seat upon rrs
conversion into a highly-urbanized city.

As regards question number Z p,lease be advised that this Department has
already issued Legal opinion Number 55, series of 2005, which substantialy dears
with the same issue on whether the registered voters of a newly converted i ignty-
urbanized city are automatically prohibited from voting for elective provincial
officials. A copy of said Legal opinion is hereto attached for your reference.

Coming now to questions 1 and Z you are seeking clarification as to the
limitation on the number of times that a component city may bid for conversion into
a highly-urbanized city and the likelihood that the same presidential proclamation
may be used for the purpose of conducting a second plebiscite, after failure to ratify
the conversion in an earlier plebiscite.



In response thereto, allow us first to quote the pertinent provisions of the Local
Government Code of 1991 (LGC) and its IRR which govern the procedure for
converting a component city into a highly-urbanized city, to wit:

A) LGC

'SECTION 451. Cities, Classifieil.- A city mnLy either be con4,onent or
highly urbanized: Proaided, howeuer, That the criteria established in this Code

shall not ffict the classificntion and corporate status of existing cities.

Independent component cities are those component cities whose charters
prohibit their aoters from ooting for proaincial electiae officials. lndependent
clmponent cities shall be independent of the prouince."

"SECTION 453. Duty to Declare Highly llrbanized Status.- lt shall
be the duty o! the President to declare a city as highlu urbanized within thirty
(30) days after it shall hnae met the minimum requirements prescribed in the

immediately preceding Section, upon proper application therc,for and
ratif,cation in a plebiscite blt the qualified aoters therein." (Emphasis

Supplied)

B) Paragraph (D, ARTICLE 12, RULE II, IRR

1. Resohttion. The interested component city shall submit to the Office of the

President a resolution of its Snnggunian adopted by a majority of all of its
members in a meeting duly called for the purpose, and npproaed and

endorsed by the city mayor. Said resolution shall be accompanied by

certifications as to income and population.

2. Declarntion of Conuersion. Within thirty (30) days from receipt of sttch

resolution, the President shall, nfter aerifuing that the income and

population requirements haae been met, declare the component city as

highly-urbanized.

3. Plebiscite. Within one hundred twenty (120) days ftom the declaration of
the President or as specified in tht: declarntion, the COMELEC shall

conduct a plebiscite in the eity proposed to be conaerted. Such plebiscite

shall be preceded by a comprehensive information campaign to be

conducted by the COMELEC with the assistance of national and local

gooernment fficials, media, NGOs, and other interested parties.

Undoubtedly, the foregoing provisions do not contain any lim.itation as to the
number of times that a component city may request for conversion into a highly-
urbanized city. When the law does not distinguish, then no such distinction shali be

made in its implementation and interpretation. For that reasory as long as the

concerned component city complies with the requirements laid down in the relevant

provisions of the LGC and its IRR, said component city, through its sanggunian may

file an application for conversion into a highly-urbanized city before the Office of the

President.



Finally, as to the question on whether a Presidential Proclamation converting a
component city into a highly-urbanized city may be used as the basis for a second
plebiscite after the conversion was not ratified in an earlier plebiscite, we answer in
the negative.

In accordance with the rules referr.ed to above, the process of conversion of a
component city into a highly-urbanized city is put into oper.ation upon the
enactment of a resolution by the concerned sanggunian, to be submitted to the
office of the Presiden! attesting to the compliance with the requisites of income and
population. The President, after verifying that the said requirements have been meL
shall declare the component city as highly urbanized.

Thereafter, within one hundred twenty (120) days from the declaration of the
Presiden! the COMELEC shall ionduct a plebiscite in the city proposed to be
converted, to determine the will of the residents of the component city concerned.

In the event that the conversion is ratified in the plebiscite, the newly converted
highly-urbanized city becomes independent of the province where it is
geographically located.

However, the LGC and its IRR are silent as to the effect of non-ratification of the
conversion after the conduct of a plebiscite in the affected cify.

t
The only legal conclusion nonetheless is that failure to ratify the conversion is a

clear rejection by the registered voters of the proposed measure for the component
city's conversion into a highly-urbanized city. Accordingly, the Presidential
Proclamation declaring said city as a highly-urbanized city cannot be used any
longer in conducting a second plebiscite. This is due to the fact that the said
conversion as embodied in that particular Presidential Proclamation has been
denounced by majority of the registered voters in that component city.

In addition thereto, the rules provide for a period of 120 days from the
presidential declaration within which the plebiscite must be conducted by the
COMELEC. After the plebiscite has been conducted within the said period, the
Presidential Proclamation is deemed to have been carried into effect, whether the
result of such plebiscite is an approval or a rejection by the people.

Therefore, in case the component city still would like to be converted into a

highly-urbanized city after non-radfication in the plebiscite, there is a need to once
more determine compliance with the'requisites for conversion of a component city
into a highly-urbanized city, and to file for a new application for conversion with the
Office of the President in accordance with the LGC and its IRR.

This rule ought to be applied in the case of your component city, the City of
Tarlac, which was proclaimed as a highly-urbanized city by then President Gloria
Macapagal-Arroyo by virtue of Proclamation No. 940 dated 27 October 2005 (a copy
of which was not furnished this Department). Subsequently, the outcome of the

plebiscite conducted on 18 February 2005 yieided a negative feedback from the
registered voters of said city. Accordingly, the plebiscite conducted on 18 February
2006 already gave effect to Presidential Proclamation No. 940 as the final step in

Tarlac City's conversion into a highly-urbanized city. What was not carried into
effect by the non-ratification was the city's conversion into a highly-urbanized city,
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and not the Presidential Froclamation itself which already served its purpose after
the conduct of the plebiscite,

Be that as it may, this Department holds that the City of Tarlac is irot precluded
from filing a new application for conversion into a hi5hly-urbanized city with the
Office of the President, upon compliance with the income and population
requirements under the law.

We hope we have addressed your conc€rns accordingly.

Very trulyyours,

UE IV
Director
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